Aquí teniu l’article que he escrit en el número 76, de la Revista Viure en Família.

   

El Nadal és una festivitat molt impregnada en la nostra cultura i podem renovar el seu sentit, extraient-ne allò que ens uneix amb totes les persones i cultures. El Nadal ens evoca quelcom valuós perquè ens parla d’essències humanes.

Aquesta festa comença amb l’advent i culmina amb el naixement de Jesús. Aquesta imatge significa que per poder fer néixer quelcom, sigui un projecte, un canvi en la vida, en la professió o en una relació, abans cal un temps de preparació i gestació. Tot i que en els temps actuals, la immediatesa i l’acceleració es fan palesos en el dia a dia, l’advent ens recorda que per molt ràpid que es vulgui anar, hi ha vivències que demanen el seu temps per madurar.

Una manera de viure-ho a l’escola es creant un pessebre, des d’inicis de desembre fins al finalitzar el trimestre. Amb ell es pot viure un procés que es va construint cada dia i que segueix un ordre universal. En la pedagogía waldorf per exemple, la 1ª setmana d’advent, en el paisatge que acompanya a Sant Josep i la Verge Maria hi apareix el regne mineral amb elements que el representen, les pedres precioses. La 2ª setmana es manifesta el regne vegetal, i la creativitat de l’adult ho recrea amb branquillons i fulles, donant-li més vida i bellesa. La 3ª setmana és el moment del regne animal, amb els xais, el bou i altres animals, i finalment, la 4ª setmana, amb el naixement de Jesús, arriba el regne humà, amb els pastors i pastores.

Com que tot el que està a fora també està reflexat en nosaltres, es pot aprofitar per treballar amb els adolescents, la 1a setmana d’advent (mineral) sobre com se senten amb el seu cos físic, la 2a setmana (vegetal) observar com és l’energia vital que els acompanya durant el dia, la 3a setmana (animal) tractar sobre les emocions, com les viuen i expressen, i la 4a setmana (humà) reflexionar sobre “qui sóc jo” i “qui és l’altre”.

Etimològicament, Nadal significa “natalis”, que vol dir naixement. Per això, el Nadal representa un nou inici, el naixement d’un impuls, d’una actitud i d’un canvi en el caminar de la vida. El Nadal és un mirar cap endins, un punt de llum en la foscor i sentiments d’amor i d’unió enmig de l’ego.

El Nadal coincideix amb el solstici d’hivern un periode de màxima foscor a l’exterior i al mateix temps, de claredat a l’interior. La natura està silenciosa i les cavitats estan plenes d’escalfor, així mateix, el recolliment, el silenci, l’agraïment i el compartir són vivències que acompanyen aquest moment de l’any.

El Nadal es pot reflexar a l’aula fent una rotllana al voltant d’una espelma (representació de la llum que tots portem dins) per explicar un conte, per fer una valoració del dia o agrair quelcom de la setmana.

Això mateix, també ho poden fer els adults als claustres i reunions amb famílies fent valoracions de les consecucions del trimestre,  oferint espais per mirar als ulls i expressar com un se sent i què necessita per continuar, per deixar uns instants de silenci abans de prendre una decisió, i per fer vibrar el cor i agrair aprenentatges fets a través de companys/es i alumnes.

Així doncs, podem ampliar el sentit del Nadal per fer que els seus missatges universals ens acompanyin en el créixer com a persones.

Anna Serra Dolcet